Op het boek Man O Man druppelen nog steeds mooie, bijzondere reacties binnen

 

Het boek Man O Man is ruim een jaar uit nu, en kruipt richting een vierde druk. Of je het nu een slecht of goed boek vindt: da’s toch knap voor een werk dat je niet cadeau wil geven of krijgen.

Zeker niet als man (‘is er iets mis met me dan?’), maar ook als vrouw moet je toch een actieve interesse hebben in het fenomeen klooiende man en daar ook nog wat mee willen doen. In dat licht verkoopt het best goed en dat is fijn, want de opbrengsten zouden een eerste zetje kunnen betekenen voor het werk van de Stichting Man O Man.

In het begin kreeg ik tientallen reacties per week, inmiddels zijn dat er nog 1 a 2. Meestal van vrouwen, die door Man O Man een nieuwe blik hebben gekregen over hoe mannen in elkaar zitten. De tweede categorie zijn nabestaanden, die er enige duiding in aantreffen over wat hun geliefde mogelijk bezield heeft. En dat geeft troost. De derde zijn mannen zelf, waarbij ik redelijk vaak hoor dat ik precies hun leven heb weten te schetsen. Een vierde zijn hulpverleners, wetenschappers en (ook literaire) auteurs, die er allen iets van hun gading in vonden. Negatieve reacties kreeg ik – los van van wat naasten – nog niet. Ik prijs me dankbaar. Hier een bloemlezing, geanonimiseerd:

 

Beste Nathan Vos,

Hierbij wil ik je graag ontzettend bedanken voor het bijzondere boek dat je hebt geschreven “man o man”, wat ik helaas zelf nog niet heb gelezen, maar waar je mijn zoon enorm mee hebt geholpen.
Ik ben moeder van een 34 jarige zoon die al 15 jaar met depressies rondloopt en er niet uitkwam. Toen ik jouw artikel in de Volkskrant zag, was er zoveel herkenning; depressief, slechte relatie met zijn vader en niet in therapie willen en/of durven. Mijn zoon heeft in 15 jaar ook geen boek gelezen, dus twijfelde ik of ik hem dit zou geven , maar heb dit afgelopen week toch gedaan. Hij heeft in drie dagen het boek uitgelezen en begint zich nu aan alle kanten te openen.
Hij heeft enorm veel herkenning gehad in het boek en het heeft hem eindelijk ook het zetje gegeven om in therapie te gaan!
Ik krijg het boek volgende week van hem, zodat ik het uiteraard zelf ook zal lezen, maar je begrijpt dat ik als moeder al erg gelukkig ben dat er stappen worden gezet in de goede richting., dus ons heb je er in ieder geval erg mee geholpen!
Nogmaals dank.

Ik hoop dat je nog meer zult gaan publiceren!

Beste Nathan,

Ondertussen ben ik volledig in de ban van het boek…beter laat dan nooit. Dank voor dit (nu al leerzame) geschenk!

Ik heb het boek inmiddels al onder vrienden verspreid en besproken zelfs.
Ik kan wel zeggen dat het behoorlijk ingeslagen is, zowel bij vrienden als bij vriendinnen.


Lieve Nathan,
Gisteravond heb ik je boek uitgelezen, ik was er met vlagen door ontroerd en het zette me ook aan het denken, altijd goed. Je hebt er een persoonlijk boek van gemaakt, iets anders was onmogelijk, en daardoor is het aandoenlijk oprecht. Ik hoop dat je er de mensen mee bereikt die je wilt bereiken.

Hallo Nathan, first of all: complimenten en dank voor je boek. Mijn vrouw las het artikel in de Libelle en ik heb daarna direct je boek gekocht en in no time uitgelezen! Wauw!

Beste Nathan,

Man O Man, wat een boek.

Ik heb jouw boek net uit en ben er stil van.

Heel knap geschreven – indringend en toch ook met humor.

Ik ga dit boek – waarvan je wilde dat je het nooit had geschreven – toevoegen aan mijn lijstje van boeken die ik aan studenten aanbeveel.

Ha Nathan,

Prachtig boek heb je geschreven man! Werkelijk hartverscheurend én hartverwarmend. Persoonlijk, nuchter en ook gevoelig. En een lekkere weglezer. Precies wat mannen nodig hebben volgens mij. Top prestatie! Weet je wat zo goed is aan het boek?
Het erkent de lezer waar je bij staat.
Veel ‘zelfhulpboeken’ geven de lezer het gevoel dat ze ergens tekortschieten. Dit boek doet dat niet. Zoveel compassie voor human kind.

Hey Nathan,
Uitgelezen, dat prachtige boek van je. Diepe buiging, voor je werk, je zelfreflectie, je eerlijkheid, je kwetsbaarheid, je mannelijkheid. Dank!
Belangrijk wat je hebt gedaan, en wat je doet. Zo herkenbaar in vele opzichten voor mij.

Hey Nathan,

Laat ik beginnen te zeggen dat het boek wat je schreef enorme impact op me heeft gehad. En eigenlijk nog steeds heeft, ik zou je graag willen vermoeien met mijn observaties aangaande het boek, en wat het me met heeft gedaan.

Wat een boek. ❤

Beste Nathan. (…) Op dit moment heb ik het boek nog niet uit, maar ik ben er wel al van overtuigd dat het boek voor elke man verplichte kost zou moeten zijn. Het is een krachtige wake-up call over de flinterdunne lijn die loopt tussen of het goed met ons gaat of juist helemaal niet. Mooie stof tot nadenken! Dank!

Vandaag begonnen aan Man-O-Man. Kocht m eergisteren toen ik voor 4 dagen in NL was. Ik wil doorlezen. En dus klommen mijn kinderen in het McDonalds klimtoren, haalde mijn vriendin een milkshake terwijl ik in de frietgeur stug zat te lezen. Naast de A2 richting Berlijn.

Knap werk, om over zoveel moeilijke dingen zo respectvol en begrijpelijk te schrijven.Boek meteen gekocht en aan het lezen gegaan.. heftig, ontroerend een rollercoaster van emoties en heel herkenbaar! Dankjewel Nathan Vos, dankjewel !!!

Wat een mooi en goed boek. Heb net de eerste hoofdstukken gelezen, heel prettig geschreven en zeer heftig als je het zelf meegemaakt hebt. Maar ook zo fijn om te lezen dat je niet de enige bent die door veel vragen en gevoelens heen moet worstelen. Zeker een aanrader voor wie dit van dichtbij meegemaakt heeft en voor anderen om dit te begrijpen of als waarschuwing. Het kan iedereen overkomen. Bedankt Nathan Vos voor het schrijven van dit boek!


Een erg verrassend boek. Niet voor sombere mensen, of misschien juist wel. Het behandelt het probleem van depressie en suicide speciaal bij mannen. Als man begon ik steeds meer begrip en herkenning te krijgen. Gelukkig ben ik niet depressief en ook niet suicidaal. De schrijver is betrokken bij het onderwerp, studeert erop door heel veel te lezen, interviewt de echtgenotes van de slachtoffers en langzaam aan krijg je door zijn betrokken aanpak steeds meer inzicht in dit “Mannenprobleem”.
Voor wie er tegen kan of er meer van wilt weten een aanrader.

Met veel ‘plezier’ en bewondering jouw boek gelezen. Heeft me in meerdere opzichten geraakt. Je hebt een mooi, compleet

werk afgeleverd. Leuk ook om jouw tips te lezen en te leren van je persoonlijke ervaringen.
Ik ga je volgen.

Ha Nathan, De aanleiding was droevig maar wat heb je een prachtig boek geschreven! Qua inhoud en stijl erg goed. En natuurlijk behoorlijk herkenbaar.

Geachte heer Vos,
dank voor het schrijven van het ‘Man o man’ boek.
het kwam precies op tijd.
Wellicht komen we elkaar nog eens tegen, de wereld is maar klein.

Zoveel herkenbaar in jouw verhaal over je broer. Een van mn zussen heeft je boek al gelezen en is onder de indruk. Heel veel dank. Het is waanzinnig belangrijk dat er aandacht komt voor deze problematiek, ziekte of hoe je het ook wil duiden.

Het is zo’n belangrijk boek voor eigenlijk iedereen van onze leeftijd (man én vrouw.)

Ben gelijk begonnen met lezen. Veel natte ogen, maar ook veel gegniffel
om de grappigenathantussenzinnetjes.

 

 

Eerdere reacties

‘Indrukwekkend debuut’ – NRC Handelsblad

‘Vlot geschreven, prachtige titel’ – Het Parool

‘En daarom zou elke vrouw met een man, vriend, zoon, broer, collega Man o Man moeten lezen en cadeau moeten geven aan haar man, vriend, zoon, broer, collega’ – Saar Magazine

‘Een dapper en belangrijk boek dat behalve over zelfdoding, vooral ook gaat over de vraag wat het betekent om man te zijn in deze tijd’ – Jan Magazine

‘Aangrijpend, ingrijpend, liefdevol, moedig en super-eerlijk. Dit boek heeft en geeft de kracht dingen te veranderen. Een wake-up call, voor mannen én vrouwen. En die hebben we hard nodig’ – Francine Oomen

‘Man o Man, een boek over mannen in crisis, over wat we allemaal van onszelf moeten, over hoe we proberen oplossingen te vinden die er niet zijn, en hoe we dan naar de nooduitgang zoeken’ – Ivan Wolffers

‘Een helend en optimistisch boek voor mannen die klooien, pretenderen en vinden dat ze falen, en voor vrouwen die mannen kennen die klooien, pretenderen en vinden dat ze falen. Kortom: een boek voor iedereen’ – Erik Jan Harmens

‘In wat niet gezegd wordt schuilt vaak de tragiek, dit boek haalt het naar boven…’  – Rick de Leeuw

Open kunnen zijn over je eigen leed, dit leed in breder perspectief willen en kunnen plaatsen… Nathan Vos heeft wat mij betreft een standaardwerk voor ‘de man’ (en de vrouw) geschreven’- Maartje1068 op Bol.com

‘Dit boek is – wat mij betreft – verplichte kost voor iedereen die met mannen en/of met jongens werkt.’ Marina van der Wal, opvoedkundige

‘…dit boek heeft mij veel gegeven, waarvoor dank; nieuwe inzichten, herkenning, erkenning, bevestiging en attentie. Laten we goed op onszelf en elkaar letten ‘- KR op Kobo.com

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Op het boek Man O Man druppelen nog steeds mooie, bijzondere reacties binnen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: