Coaching, training, schrijven en advies

Nathan Vos is docent, schrijver, coach, trainer en adviseur. Hij doceert journalistiek op de Hogeschool van Amsterdam en coacht en traint daar ook studenten, met name op het gebied van succes- en faalangst. Daarnaast coacht hij individueel – zie hieronder –  publiceert hij en adviseert hij over (met name mannelijk) mentaal welzijn en traint hij daar ook groepen op. Over die laatste drie rollen lees je iets verderop. *

 

Coaching

 

Tijdens een coaching ga je aan de slag met een vraag of een verlangen, en dat zo nodig in een ervaringsgerichte vorm, dus door ook te ‘doen’. Hierdoor wordt je probleem of kwestie (en je hoofd) een stuk lichter en overzichtelijker en weet je als het goed is wat je te doen staat.

Die ervaring is, ten opzichte van praten, zo belangrijk omdat je dan in je lichaam voelt waar  de gevoelens en verlangens zitten. En daarmee beklijven ze beter, dan alleen maar in je hoofd. Zo’n ervaring  kan spannend zijn en je zal soms weerstand voelen, maar juist die dynamiek zorgt er voor dat we in korte tijd al best wat verlichting vinden.

Ik kan daarbij gebruik maken van therapeutische kennis en methoden, maar coaching is geen therapie. Je geeft je probleem niet uit handen, maar je wordt geholpen de oplossing in jezelf te vinden. Daarom is de relatie tussen jou en de coach belangrijker, daarom zal ik altijd open kaart spelen en verwacht ik dat ook van jou.

Ik geloof en daar ben ik zéker niet de enige in – dat hoofd, hart en lijf (dus ook je kruis, waar je seksuele energie zit) drie aparte eenheden zijn, die bij optimale samenwerking flow, innerlijke rust, of congruentie bewerkstelligen. Als het lijf wat anders wil dan het hoofd denkt, of het hart voelt, is er onrust. Daar gaat het bijvoorbeeld vaak mis bij mannen en grensoverschrijdend gedrag. In sessies met mij  krijgen alle drie (je kan ze dus ook denken, voelen en willen noemen) de ruimte om af te stemmen.

Daarnaast is mijn trigger: hoe heet je jezelf welkom, en hoe heet je de ander welkom? Hoe je ontspannen kan zijn in de relatie met jezelf, de naaste ander, maar ook met groepen en met onbekenden. Dwing je je welkom af, door jezelf groot te maken, of kruip je weg, om het niet-welkom niet te hoeven ervaren? Wie weet wil je uitzoeken wat je te doen staat. Machtig interessant.

 

  • Als je vastloopt op je werk en in je relaties
  • Als je niet weet wat je volgende stap is
  • Als je hart en hoofd niet goed meer samenwerken
  • Als je regelmatig gedrag vertoont waarvoor je je schaamt, een beetje of meer
  • Als je jezelf dreigt kwijt te raken in de rollen die je speelt, of de maskers die je ophoudt
  • Als je bang bent je geliefden van je te vervreemden
  • Als je maar mopperig blijft en daar niet goed uitkomt
  • Als het je steeds meer moeite kost om te roepen dat het goed met je gaat
  • Als het je niet lukt om je verlangens onder woorden te brengen
  • En als je een gemis ervaart, maar het niet kan vastpakken
  •  
  • Voel je dan welkom

 

Over mij: Nathan Vos

Ik ben zowel coach, journalist, historicus als (hbo-)docent. Allen gediplomeerd. Zo heb ik in 2021 een opleiding in Transactionele Analyse, Systemisch Werken en Neuro-Linguïstisch Programmeren afgerond. Recent volgde ik een workshop Succes- en Faalangst en momenteel word ik opgeleid in Emotional Focussed Therapy, en verdiep ik me in systemische coaching. 

Ik publiceerde in 2017 het boek Man O Man. Daarin onderzoek ik – na de plotselinge zelfdoding van mijn ogenschijnlijk gelukkige en stabiele broertje David – hoe het kan dat mannen zo beroerd met hun mentale welzijn omgaan. Over diezelfde thematiek maakte ik met Frans Bromet de documentaire Man In De Knoop en hield ik in 2018 een Tedxtalk. Man O Man wordt regelmatig door psychologen, therapeuten en coaches gebruikt en aangeraden in de begeleiding van mannen.

online-2480

Foto Christa Romp

Ik podcast over mannengedrag, en daarin had ik veel mooie gesprekken met mannen over hun relaties: hoe zijn zij partner, vader, zoon, vriend, werknemer en wat zijn daarin hun verlangens? Tegenwoordig bespreek ik met therapeut Pieter van Breevoort vragen over mannengedrag – meestal van vrouwen. Af en toe verzorg ik programma’s en praatjes voor 113-online, het platform voor suïcide preventie, en publiceer ik over mannen in landelijke media.

Zo verscheen 10 september 2022 dit artikel in NRC, over de eerste polariteit van de man, en schoof ik een week eerder over hetzelfde aan bij Het Oog Op Morgen. Andere publicaties vindt je onderaan deze pagina.  

Eerder werkte ik (als journalist) bij de Universiteit Utrecht, De Telegraaf, Het Parool, De Wereld Draait Door, Zin Magazine en New Skool Media. Momenteel ben ik naast coach ook docent en coachtrainer op de Hogeschool van Amsterdam. Verder ben ik voorzitter van de Stichting Man O Man. Ik schrijf als ghostwriter boeken van moedige mannen, zoals John de Wolf en Anton Nootenboom.

Ik ben getrouwd met journalist en docent Martine, vader van adolescent Jan en puber Leonoor, lakei van poes Droppie, woon in Amsterdam en soms in Ermelo, speel wat gitaar, fiets, wandel, lees veel en ga de laatste tijd driftig uit dansen.

 

Uitgangspunten

Jij bent al goed zoals je bent en je hebt de wijsheid al in je. Het leven heeft dat echter aan je zicht onttrokken. Dat doet het leven nou eenmaal. Samen maken we het weer wat lichter, zodat je meer bij je levensenergie komt. En ik neem mezelf 100% mee, en ben daarin geen softie. Dus reken op liefdevolle, maar pittige ontmoetingen.

Voor wie?

Iedereen met een coachingsvraag is welkom, maar door mijn geschiedenis denk ik meer te weten over mannen dan over vrouwen. Man-zijn heeft allerlei voordelen, maar mannen missen lichaamscycli die ze door hun ontwikkeling gidsen, en misten vaak ook een rolmodel dat ze hielp van jongen man te worden, en van man mens. Ben je dus een man, en loop je tegen uitdagingen aan die met je man-zijn te maken hebben, dan kunnen jij en ik prima met elkaar werken. Zeker als je ook boven de veertig bent, en je de rekening van het leven op je bordje hebt gekregen.

Maar ook iedereen die geen man is of zich geen man voelt, maar wel te maken heeft met mannengedrag – of gewoon behoefte heeft aan een mannelijke coach – is welkom. Daarnaast krijg ik veel reacties op mijn werk van nabestaanden van suïcides of naasten die voor suïcidaal gedrag van een geliefde vrezen. Ook met hen denk ik zinvol te kunnen werken.

Het kan natuurlijk ook een andere kant op gaan. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk therapie nodig hebt, een ander soort coach, of de timing niet goed is. Ik voel me vrij dat te benoemen, ik reken er op dat jij dat ook doet.

Bronnen

Ik heb veel onderzoek gedaan naar mannen en wordt met name geprikkeld daar waar mannen hun mannelijkheid gewoon mogen omarmen. In de vakliteratuur vond ik onder meer steun bij David Deida, Steve Biddulph, Robert Glover en Robert Bly, alsmede in de kunst. Want juist in de kunst mag onmacht en verlangen en alles wat daar uit voortvloeit, straffeloos beleden en uitgezocht worden. Man of vrouw. Daarnaast laaf ik me ook aan verhalen van kwetsbaarheid en kracht, of die nou van Brené Brown, Sue Johnson, Edith Eger, Gabor Maté of andere durfals komen. Daarbij ben en word ik gevoed door de vele tientallen gesprekken die ik de afgelopen jaren had met moedige mannen en vrouwen, die allemaal op hun eigen manier vielen en weer opstonden.

Tevens is dat mijn frustratie: dat leidde bij mijn broer uiteindelijk tot niets. Want zo is het ook. Er is verlies, en we moeten er mee leven. Als we tijd nemen om te rouwen en de pijn durven voelen, kunnen we verder. Verhalen van verlies sterken ook, en die zullen in coaching ook omhoog komen als dat nodig is.

Kosten

Een sessie kost 125 euro voor een uur. Voor particulieren inclusief BTW, voor bedrijven exclusief BTW. Wil je een dagdeel (vier uur), dan reken ik 400 euro (in/ex BTW). Voor groepen: mail me! Voor niet-commerciële cq ideële partijen geldt in principe een korting. 

Tijd en locatie

Woensdag is mijn vaste coachdag – ik werk hiernaast dus op de Hogeschool – en heb ik het meeste tijd. Andere dagen (incl. weekend en avond) bekijken we per keer. Op woensdag ontvang ik op Cruquiusweg 32, 1019 AT Amsterdam¸ maar in overleg kan het ook in mijn buitentje (Fokko Kortlanglaan 101  Ermelo, huisje 116). Ook kunnen we digitaal, via Zoom, werken als je dat beter uitkomt. In Covid-tijd heb ik ervaren dat je via het scherm best veel kan doen.

Schrijven, adviseren, trainen

Schrijven is een grote liefde van me, en ik heb dan ook altijd interesse om mee te werken aan projecten die mijn missie – meer mannelijk mentaal welzijn – kunnen ondersteunen. Weet me daarin te vinden! 

Als ervaringsdeskundige en onderzoeker op het snijvlak mannelijkheid en mentaal welzijn praat en denk ik graag mee, of het nu in de GGZ, het onderwijs of bijvoorbeeld op de Zuidas is. Overal waar een teveel of een te weinig aan mannelijkheid een ding is, zeg maar. Mail of bel me daar gerust over.

Daarnaast vind ik het erg leuk om mensen te trainen in het leren kennen, uiten en volgen van hun verlangens. Dat kan in een in-company workshop, en bestaat uit een hele dag begeleid zoeken, schrijven, delen en manifesteren, en met Pieter van Breevoort ontwikkel ik ook een weekendtraining over hetzelfde.

Tarieven in overleg, ook afhankelijk van organisatie en doel.

* Ik ben me ook weer als discjockey aan het ontwikkelen, een oude liefde. Jaren ’80 en disco. Contact me gerust en wie weet durf ik een zaaltje al best aan. 

Contact

Zie hieronder, of mail me direct op nathan.a.vos@icloud.com

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑