9 haalbare én spannende doelen voor mannen in 2019

Naar buiten, net iets verder gaan, het gevaar opzoeken. Die onrust, dat ongeduld. Ik wil iets, maar wat?

Het doel van de man, denk ik, wordt van nature voortgestuwd door onze universele mannelijke drift. Tienduizenden thrillseekers (ontdekkingsreizigers, bergbeklimmers, krijgers, sporters, succes-ondernemers enzovoort) bewijzen en bewezen dat al, maar het zit ook heus wel in jou en in mij. Wij hebben alleen misschien wat minder testosteron, komen er niet aan toe, of laten onszelf er niet aan toekomen.

Toch is het belangrijk dat je die drift wel een keer in goede energie omzet. Als die maar daarbinnen blijft zitten, onderdrukt en wel, kan het zich tegen je gaan keren. Ik heb het er met geen van de weduwes uit Man O Man  letterlijk zo over gehad, maar ik denk dat bij de meeste, zo niet alle van de overleden mannen de drift zich had ontwikkeld tot een inwaarts gerichte agressie. Een doel kan echt van levensbelang zijn.
Toen ik aan Man O Man begon was ik in de veronderstelling dat mannen ‘gewoon moesten praten’. En dat dit een doel op zichzelf was. Onzin, weet ik nu, al is het maar vanwege de generalisatie. Praten, zoals in je gevoelens verbaal delen in intieme kring, is niet ons ding en daar veranderen we niks aan. Evenzo is het voor veel mannen moeilijk om te ‘voelen’. Dat wil zeggen met eigen emoties te worden geconfronteerd.
En, goed nieuws, juist daaruit vallen wel een paar best haalbare doelen te destilleren. Begin eens met voelen als doel! Klein beginnen. Eerst op je gemak de randjes van je comfortzone opzoeken. Want op die rand, daar speelt het voelen zich af.
Hier een lijstje met een paar makkelijke instapdoelen voor 2019. Succes!

1.  Ga de natuur in

Ga minstens één keer per jaar met een paar mannen de natuur in. Een nacht of drie. Idealiter met meerdere generaties door elkaar, en met als doel: niks. In de Ardennen moet wel iets te vinden zijn, maar je zou met je zoon en zijn vriendjes, of je broers of vrienden, ook naar een natuurcamping kunnen. Tip: zuipen of skiën is ook prachtig, maar dat is meer voor energie die eruit moet.

 

adult-bar-birthday-787961.jpg

2. Dans met vreemde vrouwen

Ga uit met je beste vrienden en ga dan ook dansen met leuke vrouwen. Wat kan je gebeuren? Of het was leuk en je voelt je een koning, of je loopt een blauwtje en voelt je even een sukkel. En dat brengt je in evenwicht. Tip: doe dit júist nuchter.

3. Zoek vervelende oude bekenden op

Loop niet weg voor oude bekenden, zeker als je ze eigenlijk niet meer wilt zien. Nodig ze uit, luister naar ze en láát ze je maar irriteren. Of je voelt je bevestigd in je oordeel, of je leert er wat van, of de tijd blijkt de wonden geheeld te hebben – en je hebt er weer een vriend bij.

4. Ga op gezinsavontuur

Als je een gezin hebt: ga de komende vakantie samen iets fysieks ondernemen, liefst meerdaags. Zonder poespas. Een voet- of fietstocht ligt voor de hand. Bewezen is dat juist dit soort samenzijn de onderlinge gevoelens veel meer versterkt dan hangen bij het zwembad in het all inclusive resort. Tip: bereid dit wel goed voor. Je wilt de ervaring niet verpesten met blaren of gebroken sleutelbeenderen

9780241984758

5. Lees een roman

Een hele makkelijke: heb vanaf nu altijd een roman bij je. Thuis natuurlijk, maar stop hem ook in je tas. Fictie vertelt niet alleen een verhaal, maar dwingt je ook tot nadenken over wat je voelt – bij een mooie zin, bij een personage, bij een plot. Instant diepgang! En je maakt uitstekende sier in de treincoupé

6. Op naar de bruine kroeg

Ga eens naar die oubollige, morsige bruine kroeg op de hoek en ontwijk de hippe twintigers-tent (met zijn ipa-biertjes, chai lattes en MacBooks). Ga alleen aan de bar zitten, bestel een kleintje pils en bemerk dat de schijnbare vijandigheid ge- woon argwanende nieuwsgierigheid is. De barman móét wel een praatje met je maken – daar betaal je hem voor. Geef snel een rondje. Tip: niet spoorslags op de jukebox ‘Dancing Queen’ opzetten. Ken je grenzen

7. Wordt vrijwilliger

Experiment: bereken wat je nodig hebt om te kunnen leven en sparen, bereken hoeveel tijd je in de week over hebt en ruil een deel van je Netflix-uren in voor vrijwilligersuren. Vooral om anderen te helpen, maar ook om de routine van je werk, je relatie en je andere gewoontes af te schudden. De vrijwilligerswereld is namelijk een nogal typische wereld, barstensvol ongeschreven regels, ongemak en gevoeligheden. Je zult je ver- bazen, ergeren, maar je kunt ook snel nuttig worden. En het zet een ander luikje open. Tip: er is veel variatie, kies iets wat bij je past en je hoeft geen bejaarden te verschonen als je dat niet wilt.

adolescence-baby-black-and-white-580675.jpg

8. Doe wat je als klein kind deed

Bedenk wat je als jongetje het liefste deed (vraag het je ouders desnoods) en ga dat gewoon nog een keer doen. Ik tekende vroeger altijd fantasielanden. En voetbalstadions. Tip: je mag het daarna weer parkeren

 

9. Hou ze vast

En ten slotte: zoek je vader en je moeder op, hou hun handen vast en luister. Al kunnen ze niks meer zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: