Man O Man is geen zelfhulpboek en geen wetenschap, maar een persoonlijke en journalistieke zoektocht naar wat er met mannen aan de hand is. Dat ze denken dat ze falen. In Nederland is dat in de literatuur niet zo’n onderwerp – tenminste, niet in de non-fictie. Als het al over mannen gaat, is het gekoppeld aan vaderschap, of aan werk, of aan gezondheid. Hier de boeken die ik las voor Man O Man
Is there anything good about men? How cultures flourish by exploiting men, Roy F. Baumeister
Een zeer innemend, geestig, overtuigend verhaal over hoe mannen de dupe lijken te worden van de modern cultuur en dat dat niet alleen schandalig is, maar vooral zeer onhandig. Feministen zullen eerst rood aanlopen en uiteindelijk kunnen lachen om dit pareltje van een van ’s werelds meest eminente sociale wetenschappers. (Oxford University Press, 2010)
The new manhood. The handbook for a new kind of man, Steve Biddulph
Hét boek, wat mij betreft, dat precies laat zien waar de pijn en waar de genezing zit. Vooral als het over opgroeien en over het spelen van rollen gaat. Het verdient een Nederlandse vertaling, net als het werk hierboven. (Finch Publishing, 2010)
De wildeman. Voor mannen op zoek naar authenticiteit, Robert Bly
Aan de hand van oeroude verhalen leer je je oer-mannelijkheid terug te winnen. Niet voor de minder spirituele (en ongeduldige) lezer, maar de bijbel van veel mannenwerkers. (Unieboek, 2008)
Dying to be Men: Psychosocial, Environmental, and Biobehavioral Directions in Promoting the Health of Men and Boys, Will Courtenay
Pittige kost, voor wie meer wil weten hoe (Amerikaanse) mannen zichzelf fysiek en mentaal de vernieling in helpen, omdát ze man willen zijn. (Taylor and Francis Group, 2011)
De kracht van echte mannen. Gids voor de omgang met vrouwen, werk en seksualiteit, David Deida
Een spirituele maar toegankelijke theorie over de mannelijke en de vrouwelijke krachten en hoe wij mannen die kunnen gebruiken. Al jaren dé hit onder zoekende mannen. (Altamira, 2003)
The irritable male syndrome. Understanding and managing the 4 key causes of depression and aggression, Jed Diamond
Er is een nieuwe ziekte en die heet het geërgerde man-syndroom. Oftewel waarom je zo’n mopperkont wordt. Inclusief vragenlijsten, zodat je jezelf kan testen. (Holtzbrinck, 2012)
De karakterman. Een nuchtere kijk op de mannelijke lifestyle, Stephan van Duin en Jop de Vrieze
Zelfde doel als ik, maar dan vanuit de praktische en fysieke kant. De schrijvers streven naar een ideaaltype man, die lichaam en geest in balans heeft. (Lev Boeken, 2016)
Redenen om te blijven leven, Matt Haig
Hoe ga je om als een depressie je uit het niets overvalt? Hoe leer je er mee leven en hoe kom je er weer uit? Compact, eerlijk, soms geestig. Psychologie-light. (Lebowski, 2015)
Why people die by suicide, Thomas Joiner
Meer hardcore wetenschap dan Redfield Jamison, is dit een poging om het onverklaarbare van binnenuit te verklaren. Hoe kan iemand tot zelfdoding komen, wat zijn de voorwaarden, wanneer moet je dus oppassen? (Harvard University Press, 2007)
Mannelijkheid, Harvey C. Mansfield
Een behoorlijk stevig pleidooi voor mannelijkheid in al zijn zachte en vooral harde gedaantes. Kan voor Nederlanders wat rechts en conservatief overkomen, maar zijn brutale, soms lompe stellingname is in ieder geval helder. (Meulenhoff, 2008)
To be a man. Vind je ware mannelijke kracht, Robert Augustus Masters
Een écht zelfhulpboek voor mannen, geschreven vanuit de psychotherapeutische praktijk. Met een flink hoofdstuk over de gevaren van porno. (Ankhermes, 2015)
A million miles in a thousand years, Donald Miller
Over een man wiens leven een saai verhaal dreigt te worden. En daar wat aan gaat doen: een doel stellen. Om zo heel veel mooie hoofdstukken aan dat verhaal toe te voegen. Nuchter, geestig, diepzinnig maar heel toegankelijk. (Thomas Nelson, 2009)
De Nacht Is Nabij. Een beter begrip van zelfmoord, Kay Redfield Jamison
Hoe help je zelfdoding voorkomen, hoe ga er mee om als dat niet is gelukt? Vanuit haar eigen ervaring, ze was suïcidaal depressief, gaat ze op een enorme zoektocht langs wetenschap en praktijk. Het laatste hoofdstuk is zeer dienstbaar als je met de gevolgen zit. (Luitingh-Sijthoff, 2001)
Waar is mijn speer. De rol van de man in de 21e eeuw, Tim Samuels
Geestig, zelfverzekerd, tragisch: zoals een autobiografie van een celebrity (want dat hij is in Engeland) zou moeten lezen, en tegelijkertijd een onderzoek naar de moderne stumper. (Luitingh-Sijthoff, 2016)
Boek voor mannen. Heb het lef om echte keuzes te maken, Eelco Smit
Auteur komt uit de managementhoek en verbindt die kennis met inzichten uit spiritualiteit en psychologie. Hij focust vooral op werk en op de goede keuzes maken. Leest als een trein. (Inzicht Actie Oogsten Media, 2012)
Demonen van de middag. Een persoonlijke geschiedenis van depressie, Andrew Solomon
Misschien wel het beste boek als je wil begrijpen wat een depressie met je kan doen, maar ook wat het nou is. Elegant en gevoelvol, en keihard als het nodig is. En daarmee troostrijk. Een klassieker. (Nieuw Amsterdam, 2014)
Waarom luister je niet? Helder communiceren met je partner, Jean-Pierre van der Ven
Een instapper voor mannen die hun vrouw niet begrijpen. Hopelijk is het genoeg. (Ambo|Anthos, 2015)
Backbone. Voor bewuste mannen met ruggengraat, David H. Wagner
Spiritueel en stoer tegelijk, en vooral gefocussed op het afleren van slechte gewoontes. (Altamira, 2016).
Door eigen hand. Zelfmoord en de nabestaanden, Joost Zwagerman
Moet je het aanvaarden als een iemand uit psychisch lijden dood wil? Heeft die daar het recht toe? De auteur vindt van niet en laat de literatuur, experts en nabestaanden aan het woord om te laten zien wat de strijd behelst en veroorzaakt. Het vervolg is bekend. Eeuwig zonde. (Arbeiderspers, 2005)
Geef een reactie