Mannen moeten feminist worden, anders wordt het een rommeltje

In het boek Man o Man komt het woord feminist 1 keer voor. Maatschappij of samenleving niet veel meer. Is het daarmee geen feministisch of maatschappelijk boek? Dat laat ik aan de lezer, maar de intentie mag duidelijk zijn: graag zou ik de samenleving meer begrip zien hebben voor wat mannen drijft.

Een jaar na mijn project komen er tegelijkertijd twee boeken uit die betogen dat mannen feminist zouden moeten zijn. De een is van Jens van Tricht, van de organisatie Emancipator, ‘de Nederlandse organisatie voor mannen en emancipatie op thema’s, zoals geweld, arbeid & zorg, seksualiteit en seksuele diversiteit.’  Z’n boek heet ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’. Hieronder de ingekorte tekst van de uitgever

In de afgelopen honderd jaar hebben vrouwen toegang geëist tot domeinen die voorheen aan mannen waren voorbehouden, maar op het gebied van de mannenemancipatie bleef het opvallend stil. Toch worden ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want ‘echte mannen’ moeten nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Het belemmert veel mannen om ten volle zichzelf te zijn, en dat heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen. (…) Van Tricht bepleit in dit prikkelende boek de vrijheid voor ieder mens om los te breken uit beperkende verwachtingen en al zijn of haar talenten te benutten.

De goede lezer ziet het al, Jens en ik koersen naar hetzelfde doel. Maar daar waar ik die reis maak uit een dringende, innerlijke noodzaak en energie, maakt hij een balans op van 25 jaar aan activisme in en kennis uit de emancipatiestrijd. Meer uit het hoofd, terwijl Man o Man meer uit het hart is geschreven. Wellicht vult het elkaar aan. Ik hoop in ieder geval dat Jens ook de ‘gewone man’ kan bereiken en dat zijn werk niet bij de beleidsmakers en toch al geëmancipeerde en betrokken mannen en vrouwen blijft hangen.

Een verrassende auteur is de Vlaamse vice-premier Alexander de Croo

De Croo schreef De eeuw van de vrouw, met als ondertitel ‘hoe feminisme mannen bevrijdt’. De politicus (uit een geslacht van politici) beschrijft vrolijk hoe de wereld er alleen maar op vooruit kan gaan als we (vooral mannen dus) de vrouwelijke methode omarmen: verbinding zoeken, kwetsbaarheid omarmen.  Maar dan is van het eminent belang dat vrouwen heel snel, wereldwijd, dezelfde kansen als mannen krijgen.

Een opwekkend werkje, dat het vooral van de toon moet hebben. Maar het betoog is helder en dat het van een minister komt, moet in ieder geval in Vlaanderen toch wat zoden aan de dijk zetten. Ook hier: ik bewandel een andere weg, maar we streven hetzelfde doel na.

Maar vooral: wat wordt er het laatste jaar toch veel over de rol van mannen gepraat en nagedacht. Ik kan me voorstellen dat ons allen ten goede komt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: