De gewone grappige vrouw bestond allang, maar alleen ik wist het nog niet. Dank Twitter

Lange tijd dacht ik dat mannen grappiger waren, want om vrouwen moest ik zelden hard  lachen. Totdat Twitter in 2008 doorbrak. Sindsdien weet ikdat er onbedaarlijk veel grappige vrouwen zijn; ad rem, eerlijk, onbeschaamd, onbevreesd en soms lomp.

De vrouwen die ik volg scheiden dagelijks onbeschaamde, hilarische of pijnlijk geestige tweets uit. Wat blijkt? Een vrouw zoekt een man die grappen maakt, en hij een vrouw die erom lacht. Onbeschaamd zijn over het eigen onvermogen; dat is waar vrouwen verbinding maken met anderen

Ik hou van een grap. Ik hou van vrouwen. Ik hou van grappige vrouwen. Ik kén grappige vrouwen. Genoeg, en al decennia. Ben er zelfs met één getrouwd, en heb een dochter die me al sinds mijn doorknippen van haar navelstreng aan het lachen maakt. En toch dacht ik, heel lang, dat mannen grappiger waren dan vrouwen. Om concreet te zijn: ik kon lang uitbundig lachen om wat mannen zeiden – en deden – en dat had ik zelden bij vrouwen. Ik voel me daar allerminst lullig over, het is immers de schuld van die vrouwen zelf.

Hoe zit dat, sist u nu. Houdt uw ergernis nog even in. Ik ben aan het etteren, want dat vind ik dan weer grappig. Maar het kan niet zo zijn dat de grappige vrouw – en dan heb ik het niet over cabaretières en andere kunstenaars – pas in 2008 is uitgevonden. Het jaar waarin Twitter doorbrak en iedereen die iets te melden dacht te hebben, dat subiet de wereld in kon slingeren. Geen html-kennis vereist, geen ballotage, geen uitgever, alleen een beperking in 140 leestekens. Ik was er vrij snel verslaafd aan, al was het in eerste instantie om het nieuws te volgen en zo nodig namens mijn werkgever – Het Parool – te duiden.

Spitsvondig

Gezellige boel, dat Twitter in 2008. Vooral journalisten, woordvoerders, politici, politieke junkies, sportgekken, nieuwsfreaks en nieuwsduiders die elkaar de loef af staken in spitsvondigheid. Half als jezelf en half namens je baas, als je die had. Er zat een rem op, en die liet je los als dat verantwoord was. Oftewel: je durfde je daar meer te laten horen dan op je werk of thuis.

De vrouwen die ik volg scheiden dagelijks onbeschaamde, hilarische of pijnlijk geestige tweets uit

Iets later kwam Facebook: daar deelde je niet zozeer nieuws of meningen, maar wat je aan het doen was. Liefst ook met een kwinkslag. En bij je tekstje liefst een beeld. Ook dat verluchtigde ons bestaan. En nog later kwam Instagram: daar was beeld leidend. Dus nog meer emotie, nog minder ratio.

De kunst van Twitter is echter niet om heel zorgvuldig te zijn, of heel bescheiden, maar om aan zowel triomf als bagger lak te hebben. Durven. Loslaten. Tenminste: als je een echt mens bent.

Tien jaar later is Twitter hét wereldwijde nieuws en opiniemedium, met als unique selling point dat iedereen nieuws kan maken en iedereen opinieleider kan worden. U ook, ik ook. Maar die open sluis werkt twee kanten op: u en ik zijn daarmee ook kwetsbaar. Wij mogen alles zeggen en vinden, kunnen daar grote triomfen (retweets! likes!) mee vieren, maar ook de grootse bagger terugkrijgen.

Wat blijkt? Een vrouw zoekt een man die grappen maakt, en hij een vrouw die erom lacht

En hier kom ik bij de vrouw. Want sinds Twitter weet ik dat er onbedaarlijk veel onbedaarlijk grappige vrouwen zijn. En de vrouwen die ik volg scheiden dagelijks onbeschaamde, hilarische of pijnlijk geestige tweets uit. Intelligent, doordacht en soms lomp.

En het is bijna 2019, we zijn geëmancipeerd tot en met, maar veel vrouwen voelen zich nog steeds lekkerder bij een aanstaande man in control dan eentje die het allemaal ook niet weet. En omgekeerd vindt de 21e-eeuwse man het nog steeds een fijn idee dat hij de macht heeft. Een spel dat we blijven spelen.

Die grappige vrouwen, getuige ook de tweets rondom deze tekst, waren er natuurlijk allang. En waren, zo vermoed ik, bij hun geliefden allang bekend als zodanig. Maar waar waren ze tussen mijn geboortejaar 1971 en 2008? Waarom kwamen zij die grappen niet ter café in mijn oor tetteren, of desnoods per sms sturen, zoals al mijn mannelijke vrienden? De gangbare verklaring daarvoor begint, zoals altijd, bij macht. Humor is, zeggen sociologen, een teken dat je bóven de materie staat. Dat je in controle bent over de situatie, want je kunt het blijkbaar relativeren. Dus iemand met humor is iemand met controle. Succes wellicht. Macht. En iemand met macht is aantrekkelijk, en een machthebber gedijt (nemen we maar aan) bij volgers. Dus maken mannen snel grappen.

Macht

Evengoed zeggen zowel datende mannen als vrouwen doorgaans te zoeken naar een partner ‘met humor’. Nader onderzoek wijst echter uit: een vrouw zoekt een man die grappen kan maken, en een man zoekt een vrouw die om zijn grappen lacht. Herkenbaar? Nogal. Schept je vriendin op over haar nieuwe vriend, dan zal na zijn baan, woning en lichaam, zijn gevoel voor humor als bonus worden toegevoegd. Omgekeerd hoor je je mannelijke vrienden zelden een loftrompet afsteken over het humoristisch gehalte van hun laatste liefje. Wel over haar andere kwaliteiten.

Schoffering

Onderzoekers zagen (in 2001, lang voor social media) dat vrouwen onderling enorm veel grappen konden uitwisselen, maar de lippen op elkaar hielden als er mannen in de buurt kwamen.  Herkenbaar? Zo niet, dan raad ik u aan u te verdiepen in het succes van Absolutely Fabulous, Bridesmaids en Bridget Jones. Daar waar vrouwen elkaar in humor vinden, komen mannen er niet meer aan te pas. Ja, als sukkelige aangever.

Weer een ánder sociologisch onderzoek wees uit dat mannen vrouwen zonder humor aantrekkelijker vinden dan (even aantrekkelijke) vrouwen mét! De reden daarvoor zou kunnen zijn dat een aantrekkelijke vrouw mét humor gewoon te veel macht heeft. Immers: ze was vanwege haar vrouw-zijn en haar aantrekkelijkheid al de bovenliggende partij, evolutionair-biologisch gezien. Ze had de macht al over hem. Een zeer humoristische studievriendin van me bevestigde die theorie laatst. Op haar blind dates ging het goed totdat ze te veel lompe grappen ging maken – al dan niet uit nervositeit.

De man in kwestie haakte stelselmatig af: geïntimideerd en wie weet ook wel vernederd. De man die bleef, was de man die haar gewoon terugpakte met z’n eigen lompe grappen, ook ten koste van haar. De macht gebroken, de verbinding gemaakt. Dat hele machtsspel heb ik gelukkig achter me, zowel privé als hier bij Zin. Het maakt me geen biet meer uit wie me aan het lachen maakt, ik wil vooral dat ons stressvolle bestaan waar het kan gerelativeerd wordt. En een bedoelde of onbedoelde schoffering kan ik op deze leeftijd wel aan. Dank dus aan de onbedaarlijk grappige vrouw, die uit haar schulp is gekropen en met ons mannen grappen is gaan maken.

Pikorde

Op het gevaar af dat ik er talloze heb gemist: ooit en vooral natuurlijk Annie M.G., op het podium onder anderen Brigitte, Martine, Karin, Tineke en consorten, een jaar of vijftien geleden in de columns (Sylvia, Aaf, Eva, Sheila, Paulien) en meteen ook in de literatuur (wijlen Renate Dorrestein, Nicolien Mizee, beiden niet voor niets bij Zin).

Onbeschaamd zijn over het eigen onvermogen; dat is waar vrouwen verbinding maken met anderen

En nu, in het decennium van social media, de emancipatie voor de gewone grappige vrouw. Vooral op twitter, waar de pikorde zich weinig aantrekt van sekse of status, maar vooral van je bijdehandheid en lef. Als in: ad rem, eerlijk, onbeschaamd, soms lomp, en niet bevreesd de plank mis te slaan. Vaak over iets wat dichtbij is: het kind, de man, de baas, de straat, de winkel. En zéker over het eigen onvermogen, want dat is precies waar vrouwen de verbinding maken met anderen. Dus, lekker dankbaar en vooral gezellig, tweeten ze ook volop over #boerzoektvrouw, #ikvertrek, #firstdates en andere programma’s waarin soortgenoten zichzelf in de problemen brengen. Wij zijn allen klunzen. Vrouwen zijn er dol op en wij mannen steeds meer. 

Ik maakte vast een lijstje op Twitter. Daar vindt u de accounts van een hopelijk groeiend gezelschap. Functie-eisen: een boel slechte grappen maken en af en toe een goede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: