No frills. Mannen helpen die ab-so-luut geen hulp hoeven. Hier lees je hoe dat werkt

Luke Ambler is een beetje zoals ik, Nathan. Maar dan iets effectiever. Ook zijn broertje, Andy, stapte niet lang geleden uit het leven. Onverwachts, zijn geliefden in verbijstering achterlatend.

En ook Luke liet het er niet bij zitten. Elke maandagavond, 19.00 lokale tijd, bezoeken 1200 Engelse mannen een van de 18 Andy’s Man Clubs. Om met elkaar de week door te nemen. Meer niet. Guardian-journalist Sam Delaney, zelf ex verslaafd en depressief, was erbij. En wat Luke voor elkaar kreeg, raakte hem.

Lees hier zijn indrukwekkende en inzichtelijke verhaal

Om het hier samen te vatten: ook Luke vindt – net als ik – dat het geen zin heeft om mannen te dwingen zich bloot te geven, om van mannen te verlangen dat ze hun emoties tonen. Gaan we niet zomaar doen, worden we alleen maar nerveus van en rennen we weg. De Andy- sessies die Luuk organiseert volgen een simpel procedé, zo legt hij uit:

‘Er zijn niet veel regels. We praten niet over religie en we praten niet over medicatie, want daar hebben we de papieren niet voor. Elke sessie draait om vijf vragen: ‘Hoe was je week?, ‘Noem iets positiefs dat je deze week is overkomen’, ‘Moet je iets kwijt?’, ‘Wat is je doel tussen nu en komende week?’ en ‘ Vertel ons over iemand in jouw leven die je waardeert’. We willen mannen helpen hun leven in een beter licht te zien’

We praten niet over religie en we praten niet over medicatie, want daar hebben we de papieren niet voor.

In Engeland drie keer, in Ierland vier keer. Zoveel meer mannen dan vrouwen overlijden er jaarlijks aan suïcide. In Engeland is het de belangrijkste doodsoorzaak voor mannen onder de 45. Gelukkig wordt dat nu daar natiebreed onderkend. In Nederland is het aantal drie keer zoveel, en lijkt het erop dat daar nu ook aandacht voor komt. Hou deze site in de gaten, en anders wel die van zeldodings-preventie- site 113.

Met dank aan goede vriend Rob Leemhuis voor het doorsturen van dit verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: