Waarom wil hij geen waterpomptang lenen en hoe moet een vrouw een zoon opvoeden? Hoe doe jij dat nou? 32

Is het logisch dat een man nog liever een nacht wacht om naar de bricolage te rijden, om een waterpomptang te lenen, nodig omdat hij zijn lens in de gootsteen had laten vallen, in plaats het te lenen van de buren van hun Franse vakantiewoning?

Pieter snapt het wel, want hij voelt zich als introvert snel te veel en is bang dat hij anderen tot last is. Iets van vroeger, waar hij steeds beter om kan gaan. Nathan is als extrovert juist bang dat hij teveel aanwezig is, en krijgt het advies om expliciet te vragen of het okay is. De kwestie draait ook om in de schuld staan, in dit geval bij  de Franse buurman, wat voor Nathan geen ding is, want die schuld zorgt weer voor een wederprestatie, wat de relatie weer bestendigt. Een introvert ziet dat wellicht heel anders. Of de buurman is te knap, en de man wil een ontmoeting met hem uit alle macht vermijden. Dat kan ook

Pieter was bij opleidingsdagen over schuld, schaamte en jaloezie bij Piet Weisfelt. Het verschil tussen valse schaamte – ik bedek me – en echte schaamte – ik laat me juist zien – als richting voor echte intimiteit. En zo kan schuld zowel verlammend werken (bijvoorbeeld naar je ouders, of een slachtoffer) als energie geven (iets goeds willen doen). En als jaloezie als motor van ambities, als aanjager van verlangen. En Nathan was geraakt door een tweetje van @tweetjesvanmax, die mooi vertelde over de onmacht van de vriend die troost zou willen bieden.

We vervolgen ons gesprek over het opvoeden van zonen. Want hoe doe je dat als alleenstaande ouder. En zeker als moeder, vraagt Astrid zich af. Als eerste: dat weet je zelf altijd het beste. Jij kent je kind. Volg je gevoel, laat je niet te veel leiden door angst. We bespreken mogelijkheden om steun te organiseren zowel bij mannen als vrouwen. Niet alles willen oplossen, omdat je nou eenmaal niet alles kan compenseren.

Verder bespreken we vervolgvragen over de verschillen tussen moeders en vaders. Is dat niet te veel gedacht vanuit antieke genderpatronen? Wat maakt een vader anders dan een moeder. Goede vragen, waar we ook geen zwart-wit opmerkingen over hebben, maar wel het belang van het vrouwelijke en het mannelijke geschetst wordt.

Pieter laat iets los, maar niet alles, over de training waar hij de heilige en een vrouw de heks moest spelen. Om elkaar te verleiden!

Heb je ook een vraag? Spreek ‘m in op 0682348074 (Whatsapp-audio) of mail naar: hoedoejijdatnou@gmail.com.  (liefst als audio-bestand). Ook mannen kunnen vragen stellen over mannen!

Eindredactie: David Verschoor

Meer Pieter?
Meer Nathan?

44. Medelijden met pasgehuwden Martijn en Nicole, en hoe ver mag je afzeiken? Hoe doe jij dat nou? Mannen verklaard

Pieter bekwaamde zich verder in 'Spel', dus met een hoofdletter, de manier waarop wij – niet alleen in liefdesrelaties – uit de intimiteit weten te blijven. Hoe? Door onze gevoelens te overdekken met gedrag dat daar bijna tegengesteld is, gedrag waarin we onze geschiedenis herhalen. Nathan krijgt van een luisteraar op z'n falie, omdat hij al te laconiek over serotonineboosters praat. En vertelt over het plezier De mannen keken naar Married At First Sight (net als bij de Shitshow) en zagen het bij Nicole en Martijn uit de klauwen lopen, waarbij de vraag rees of Martijn wel taal heeft voor z'n gevoelsleven en de conclusie dat hij dat daarom maar uitbesteedde aan zijn nieuwe echtgenote . Verrassing: bij stellen die al veel langer bij elkaar zijn, kan het precies zo gaan. Luisteraar Marieke vraagt of het normaal is dat mannenvrienden elkaar zo kunnen afzeiken, en of je daar als ouders van puberzonen op mag ingrijpen als het te ver gaat. Nathan en Pieter weten het wel. Soms is het verschil tussen afzeiken en spiegelen van buitenaf lastig te zien. Maar je voelt het zelf wel. Houdt afzeiken je op de plek, zet je op afstand, of bevorder je intimiteit?(Opmerking: Pieter verwarde de vriendengroep van vader en zoon, waardoor zijn opmerkingen niet specifiek gaan over de vriendengroep van je kinderen)  Ook een vraag? Spreek 'm als in op 0682348074 of mail naar hoedoejijdatnou@gmail.comTechniek: Homam AkkaladMeer Pieter: superblijvrij.nlMeer Nathan: nathanvos.nlCheck manoman.nl
  1. 44. Medelijden met pasgehuwden Martijn en Nicole, en hoe ver mag je afzeiken?
  2. 43. Kijken mannen door porno anders naar vrouwen?
  3. 42 Waarom willen mannen vernietigen en grossieren jongens nog steeds in vrouwonvriendelijkheid?
  4. 41. Nathan werkte bij DWDD en zag hoe roem kon doorslaan in stress, en dat weer in agressie
  5. 40. Een vriend van Pieter stapte uit het leven. Het niet weten is nu gepast

Ook een vraag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: