Waarom wil hij geen waterpomptang lenen en hoe moet een vrouw een zoon opvoeden? Hoe doe jij dat nou? 32

Is het logisch dat een man nog liever een nacht wacht om naar de bricolage te rijden, om een waterpomptang te lenen, nodig omdat hij zijn lens in de gootsteen had laten vallen, in plaats het te lenen van de buren van hun Franse vakantiewoning?

Pieter snapt het wel, want hij voelt zich als introvert snel te veel en is bang dat hij anderen tot last is. Iets van vroeger, waar hij steeds beter om kan gaan. Nathan is als extrovert juist bang dat hij teveel aanwezig is, en krijgt het advies om expliciet te vragen of het okay is. De kwestie draait ook om in de schuld staan, in dit geval bij  de Franse buurman, wat voor Nathan geen ding is, want die schuld zorgt weer voor een wederprestatie, wat de relatie weer bestendigt. Een introvert ziet dat wellicht heel anders. Of de buurman is te knap, en de man wil een ontmoeting met hem uit alle macht vermijden. Dat kan ook

Pieter was bij opleidingsdagen over schuld, schaamte en jaloezie bij Piet Weisfelt. Het verschil tussen valse schaamte – ik bedek me – en echte schaamte – ik laat me juist zien – als richting voor echte intimiteit. En zo kan schuld zowel verlammend werken (bijvoorbeeld naar je ouders, of een slachtoffer) als energie geven (iets goeds willen doen). En als jaloezie als motor van ambities, als aanjager van verlangen. En Nathan was geraakt door een tweetje van @tweetjesvanmax, die mooi vertelde over de onmacht van de vriend die troost zou willen bieden.

We vervolgen ons gesprek over het opvoeden van zonen. Want hoe doe je dat als alleenstaande ouder. En zeker als moeder, vraagt Astrid zich af. Als eerste: dat weet je zelf altijd het beste. Jij kent je kind. Volg je gevoel, laat je niet te veel leiden door angst. We bespreken mogelijkheden om steun te organiseren zowel bij mannen als vrouwen. Niet alles willen oplossen, omdat je nou eenmaal niet alles kan compenseren.

Verder bespreken we vervolgvragen over de verschillen tussen moeders en vaders. Is dat niet te veel gedacht vanuit antieke genderpatronen? Wat maakt een vader anders dan een moeder. Goede vragen, waar we ook geen zwart-wit opmerkingen over hebben, maar wel het belang van het vrouwelijke en het mannelijke geschetst wordt.

Pieter laat iets los, maar niet alles, over de training waar hij de heilige en een vrouw de heks moest spelen. Om elkaar te verleiden!

Heb je ook een vraag? Spreek ‘m in op 0682348074 (Whatsapp-audio) of mail naar: hoedoejijdatnou@gmail.com.  (liefst als audio-bestand). Ook mannen kunnen vragen stellen over mannen!

Eindredactie: David Verschoor

Meer Pieter?
Meer Nathan?

39. Josje besloot nu wel aangifte te doen Hoe doe jij dat nou? Mannengedrag verklaard

Pieter is geïrriteerd door domme uitspraken van Jort Kelder over suïcidaliteit onder jonge mensen. Terwijl dit gesprek juist zo’n belangrijk onderwerp is.  Nathan mocht op de radio praten over mannen en zelfdoding, en in de krant een gek stuk schrijven over mannen en onmacht, vijf jaar nadat Man O Man uitkwam.  Dat was dankbaar werk.Josje vertelt over haar ervaring van aangifte doen van seksueel overschrijdend gedrag. Wanneer doe je aangifte? En wanneer niet? Hoe reageren agenten en wat kunnen ze anders doen? Josje deelt een verhaal over nare ervaringen die zijn uitgepraat in een situatie waarin een man onvoldoende bewust handelde. Kortom: omgaan met grensoverschrijdingen is niet zwart wit en het kan soms tijd kosten om te verwerken wat er is gebeurd. Fragment Nathan bij Met Het Oog op Morgen: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/111ff85b-5777-4edb-98db-4dbe0296b6db/2022-09-04-zelfdoding-bij-mannen-van-middelbare-leeftijd-hoger-dan-vrouwenFragment waarin UFC-vechter Paddy Pimblett mannen oproept hulp te vragen als ze mentaal worstelen met zichzelf: https://www.youtube.com/watch?v=jtW0byC28_sFragment Marc Marie Huijbregts en Gert Verhulst: https://twitter.com/debroervanroos/status/1567411469481918465?s=20&t=Bo8jt-Z2GOSys0OIXI-5aQFragment Soundos: https://twitter.com/tayfun_balcik/status/1537866232497594369?s=20&t=qYlPUYrrH2FJqbthK2T-mw Techniek: Homan AkaladMeer Pieter: https://superblijvrij.nl/Meer Nathan: https://manoman.nl/
  1. 39. Josje besloot nu wel aangifte te doen
  2. 38. Roshan had seks tegen zijn wil en onderzoekt hoe dat werkt bij een man
  3. 37. Waarom denkt hij dat zij meteen een relatie wil als ze gewoon een fling hebben?
  4. 36. Liselot vertelt over haantjesgedrag in de kroeg. Nathan constateert dat een man aan het eind van zijn leven gewoon weer mens wordt
  5. 35. Hoe Floor best gediend is van toenadering, maar dan wel oprecht

Ook een vraag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: