Hóe wij tegen jochies praten, maakt zo’n enorm verschil

Tarzan. Tijger. Stoer kereltje van me. Grote jongen! Ik doe het, u doet het; onze zonen liefhebbend bemoedigen en versterken in wat ze doen – en in wat zij denken dat wij willen dat ze doen. Daar is heus weinig mis mee. Maar kijk uit. Tel al die communicatie, door de jaren heen, door man en vrouw, eens bij elkaar op.

Klasgenootje Barbara wees me op een mooi artikel uit de New York Times, van wetenschapper Andrew Reiner. Titel: Talking to Boys the Way We Talk to Girls

U voelt hem al aankomen: we praten ongemerkt anders tegen onze zonen dan tegen onze dochters. En da’s niet bevorderlijk voor de mentale weerbaarheid van met name de jongens. Reiner zet op een rijtje hoe opvoeders op verschillende wijze met de kroost communiceren, en dat is dan toch even slikken

Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat moeders meer te praten met hun dochters dan met hun zonen. Uit Brits onderzoek dat (Spaanse) moeders en vaders in de communicatie met hun dochters meer emotionele termen gebruiken dan tegen hun zonen. Een andere studie toont aan dat vaders met hun dochters meer lachen en zingen, en met hun zoons meer analytisch communiceren.

En zo somt Reiner nog een dozijn onderzoeken op, waaruit blijkt dat we – gemiddeld genomen – jongens meer avontuur en minder kwetsbaarheid gunnen dan meisjes. En omgekeerd: meisjes wel aan te moedigen om te voelen en ze al te veel avontuur te ontmoedigen.

Lees (ook de achterliggende onderzoeken) en ga bij jezelf, en bijvoorbeeld op de school van je kinderen, na of je ze zo evenwichtig opvoedt als je zou willen. Zo niet: het zit ‘m in de woorden. Al gun ik iedere zoon z’n tijgerschap.

Meer hierover?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: